Mint kisvállalkozónak, azt mondták, ha nyaralni mész két hétre, az egész munkádat kezdheted elölről? Nem is tudod igazán, kire bízhatnád a teendőket? Mit tehetsz, ha mégis pihenni mennél?

0. feladat – erre gondoltál?

Hasznos, ha legalább két héttel nyaralás előtt jelzed meglévő ügyfeleidnek, hogy nyaralni készülsz, és nem leszel elérhető. Murphy törvénye, hogy ha nem szólsz, biztosan a szabadságod ideje alatt akarnak majd a legtöbben megbízást adni. Ez egyrészt figyelmesség, másrészt akár eszükbe is juttathatod, hogy pont szükségük van a szolgáltatásaidra, termékeidre. Akár még egy nyaralás előtti akciót is összehozhatsz, ha szoktál kampányolni.

(Khm. Igen, a honlapodon is érdemes feltüntetni időben, hogy az adott időszakban nem leszel elérhető, szintén ugyanezért.)

1. feladat: a sürgős teendők összegyűjtése

Egy kisvállalkozó mindennapjaiban rengeteg a feladat, azt azonban pontosan összeírhatod, mik azok, amik nem várhatnak egy-két hetet.

Ilyen feladatok például:

 • folyamatban lévő megrendelések teljesítése
 • hivatalos teendők
 • ügyfélpanaszok megválaszolása
 • ha van céges blogod, facebook oldalad, arra mik kerüljenek fel a nyaralásod alatt
 • stb.

Mit tehetsz ezekkel a feladatokkal?

Dolgozz előre, még nyaralás előtt végezz el mindent, ami nem halasztható. Szerencsés helyzet, ha van alkalmazottad, akire ezeket rábízhatod – de ha nincs, mindenképpen dolgozz előre.

2. feladat: a fontos teendők nyaralás után

Ahhoz, hogy ne kelljen teljesen elölről kezdened, mikor visszajössz a megérdemelt pihenésből, érdemes még előtte összeszedned, mik azok a feladatok, amikkel kezdeni fogsz – és amikhez mindenképpen rád lesz szükség.

Ilyen feladatok például:

 • új akció előkészítése (kiket fogsz megkeresni vele, mi lesz a téma, stb.)
 • régi ügyfeleknek jelzés, hogy visszajöttél, újra indul a munka (telefon, e-mail, hírlevél)
 • stb.

Mit tehetsz ezekkel a feladatokkal?

Már nyaralás előtt érdemes, ha csak vázlat-szerűen is, de összeírnod a gondolataidat. Miért? Egyrészt azért, mert akár nyaralás alatt is jöhet egy-egy új ötlet, gondolat, másrészt pedig azért, hogy amikor visszaérsz, ne üres kézzel ülj neki a munkának.

Munka a nyaralás alatt?

Erről igencsak megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a kikapcsolódás kötelező, míg mások úgy gondolják, egy vállalkozó igazából soha nincs szabadságon (persze, e két véglet között is számos verzió előfordul…)

Az viszont biztos, hogy nem árt, ha van nálad valami, amivel a pihenés alatt felmerülő gondolatokat rögzítheted – legyen az akár diktafon, okostelefon, jegyzetfüzet. Bármikor láthatsz valamit, ami ötletet adhat, ráadásul az eső is eshet – és így biztosan nem ülsz majd tétlenül, ha visszajöttél.

Miben segíthet téged a honlapod a nyaralás előtt és alatt?

Ha van egy jó honlapod, céges blogod, vagy Facebook oldalad, netán még hírlevél-küldőd is, rengeteg feladatot időzíthetsz.

Például:

 • Mivel tudod, mikor mész nyaralni, a hírlevél-rendszered segítségével előtte 2 héttel küldhetsz erről a meglévő ügyfeleidnek értesítést, és egy felhívást, hogy ha valamit sürgősen szeretnének, jelentkezzenek időben.
 • A nyaralás alatti időszakra is időzíthetsz egy-két bejegyzést, vagy hírlevél-üzenetet, akár arról is, hogy éppen holnap ér véget a pihenés.
 • Előre megírhatod az összes blogbejegyzést, és időzítheted, mikor jelenjenek meg.
 • Még azt is beállíthatod, hogy ezek a bejegyzések automatikusan kerüljenek közzétételre céges Facebook oldaladon is.

És még bőven sorolhatnám, mi mindent tehet meg helyetted a honlapod 🙂

Jó pihenést!

Utóirat: Ha még nincs olyan honlapod, ami ennyit tudna, kérj ajánlatot még most! (mielőtt én is nyaralni mennék :))