Az olcsó honlap értéktelen? Mitől lesz drága egy honlapkészítés? Mik a honlapkészítés valódi költségei? Hogyan értelmezzem az árajánlatot?

Mitől lesz olcsó vagy drága egy honlapkészítés?Az olcsó honlap értéktelen?

Sok honlapkészítő azt mondja, igen – persze, ez azért üzleti érdek is, ugyanúgy, ahogy szinte az összes pék szidja a Tesco-s kenyeret. A valóság azonban gyakran teljesen más – egy honlap értékét ugyanis nem az határozza meg elsősorban, hogy mennyibe került, hanem az, hogy eléri-e a célját.

Költhetsz akár 2-3 millió forintot is weboldal készítésre, ha azt a honlapot végül a kutya sem látogatja, bármilyen drága is volt, ablakon kidobott pénz lett belőle.

Mitől lesz drága a honlapkészítés?

Ahogy az előbb is írtam, attól, hogy a honlap nem éri el a célját – sőt, sok esetben maga a honlap már eleve alkalmatlan arra, hogy a vállalkozás üzleti célját megvalósítsa. Ilyen esetben egy 10.000 Ft-os honlap is drága 🙁

Ugyanakkor, ha a honlapkészítés előtt a webessel együtt felméritek, mit is kéne elérni a weboldallal, és a honlap eleve úgy készül el, hogy ezt a célt megvalósítsa, akkor már csak rajtad múlik, hogy mi lesz belőle.

Mik a honlapkészítés valódi költségei? Hogyan értelmezzem az árajánlatot?

  1. 100 MB tárhely mire elég? Mekkora tárhely kell egy honlaphoz?a domain és a tárhely ára (itt és itt olvashatsz bővebben a tárhelyekről, itt pedig a domainekről), amit beszerezhetsz akár te is. Ajánlom figyelmedbe a Netmask Interactive Kft. szolgáltatásait, nagyon elégedett vagyok velük!
  2. a honlapot üzemeltető program ára – ami lehet fizetős is, ha egyedileg programozták, vagy ingyenes, mint például a WordPress (én ezt használom, és kiválóan működik!)
  3. a kiegészítő funkciók ára – mint például hírlevél-rendszer, webáruház-beépítés, többnyelvű funkció, stb. Ezek is lehetnek fizetősek, és ingyenesek is, ami többnyire attól függ, mennyire kényelmes a használatuk.
  4. a dizájn, logó, grafikai elemek – itt is van bőven választási lehetőséged. Ha mindent teljesen egyedire szeretnél készíttetni, az természetesen növeli az árat, ha pedig megelégedsz egy ingyenes sablon cégedre szabásával, azt már akár olcsón is megúszhatod.5eft
  5. a honlapkészítő munkája – mert ugye minél több a feladata, annál többet kell fizetned. Ha mindent magad szeretnél csinálni, itt egy tananyag, hogyan lehet saját honlapod 5.000 Ft-ból, ha teljesen egyszerű céges blogot szeretnél, itt rendelheted meg a piacon elérhető legolcsóbb honlapcsomagot.Néhányan azt hiszik, hogy itt a vége, fuss el véle 🙂 de nem, mert ezután jön a cél megvalósítása!
  6. marketing-terv – ezt is elkészítheted te magad, vagy rábízhatod másra is. Miről van szó? Itt jönnek azok a kérdések, hogy hogyan szerzel látogatókat a honlapodra, hogyan varázsolsz belőlük vevőt, hogyan adsz el nekik újra és újra. A következő költségek már ebből erednek!
  7. szövegírás – itt is az a döntő, ki csinálja. Te? Vagy megbízol vele valakit? Az értékes tartalom elengedhetetlen ahhoz, hogy a weboldalad marketing-terve megvalósulhasson.
  8. hirdetéskezelés – itt is fontos kérdés, hogy magad csinálod, vagy másokra bízod. A hirdetések lehetnek ingyenesek, olcsók, kattintás-alapúak, megjelenés-alapúak, ez mind-mind beleszámít az árba.
  9. statisztikák, kiértékelések, mérések – vagyis annak ellenőrzése, hogyan halad a terved megvalósítása. Ezt is csinálhatod magad, vagy rábízhatod másra is.
  10. garancia nálam kettős garanciát kapsz a honlapod mellé, míg sokan egyáltalán nem vállalnak garanciát a munkájukra.

Röviden összefoglalva ennyi tényező befolyásolja, hogy mennyi lesz az ára a honlapod elkészítésének, az üzleti célod megvalósításának.

A kapott árat a kért szolgáltatások mennyiségéhez viszonyítva tudod összevetni, és az árajánlatokat akár egymással is összehasonlítani.

Tényleg, tőlem kértél már árajánlatot honlapod elkészítésére? Ha még nem, tedd meg most!