A vállalkozások követik az ügyfeleiket – az országok az állampolgáraikat. Mi magyarok a legkisebb ellenőrzésre is érzékenyen reagálunk – de hogyan csinálják mások? Íme néhány példa, némelyik igencsak szélsőséges!

svédországSvédország – a totális ellenőrzés iskolapéldája
Svédországban két dolog biztos: a halál és az adófizetés, így tartja a mondás. De hogyan érik ezt el?
Egészen egyszerű a megoldás, amit alkalmaznak. Egyetlen adatbázisban szerepel az összes lakos minden adata, ami a személyi számra épülő nyilvántartás. A bankszámládat például közvetlenül látja az adóhatóság, így esélyed sincs az adókikerülésre, vagy olyan szociális juttatás felvételére, amire nem vagy jogosult.
Ha Svédországban élsz, időszakonként kérdőíveket is kapsz például arról, mikor milyen felújítási munkákat szeretnél elvégeztetni a lakáson, amiben élsz. Ezek kitöltéséből a svéd állam tudja, hogy milyen munkaerő-igény fog felmerülni a következő fél évben, és ennek megfelelően tudják szervezni például a szakképzéseket, tájékoztatni a vállalkozásokat, hogy mikor számíthatnak kisebb vagy nagyobb mennyiségű munkára.

usaUSA – a demokrácia fellegvára, a megfigyelés mestere

Ha nem láttad még a Célszemély című sorozatot, ajánlom figyelmedbe 🙂 Hogy mi igaz belőle, és mi a fantázia szüleménye, nem tudom, de tény: az Amerikai Egyesült Államokban még mindig mindennaposak a megfigyelési botrányok.
Meglepő módon pont abban az országban a legnagyobb az állami kontroll, amit a polgárjogok, és a demokrácia csúcsaként tartanak nyilván.
Például: vannak iskolák, ahol nyomkövető chipekkel figyelik a gyerekek mozgását az iskolán belül… Persze így viszonylag nehéz lógni a suliból, de azért ezt a megoldást erős túlzásnak tartom.

 Mire használható?

Az állami kontroll használható sok dologra – a legtöbb ember azért tart tőle, mert az elnyomás elsődleges eszköze is lehet.

De használható hasznos célra is, például a vállalkozások segítésére, a gazdaság fejlesztésére, az adóelkerülés kizárására, vagy arra, hogy annak adjunk segélyt, aki valóban rászorul.