Saját honlap keresőoptimalizálás tippek: a mobilbarát weboldal

Honlapom helyezését hogyan befolyásolja a reszponzív megjelenés? Saját honlapom keresőoptimalizálását mennyiben befolyásolja?Keresőoptimalizálás tippek: mennyit számít a mobilbarát megjelenés?

A Google (ahogy szokta) most is a felhasználói szokásokat követi.

Mivel a mobilos és tabletes internetezők száma az elmúlt években jelentősen megnőtt, ennek egyenes következményeként a Google már többször frissítette algoritmusát, hogy ezeket a felhasználókat kiszolgálja.

Tehát nagyon sokat számít, hogy a honlapod mennyire alkalmazkodik ezekhez az eszközökhöz.

Ha nem mobilbarát a honlapom, hátrébb kerülök a keresőben?

Nagy valószínűséggel igen. De nem ez az igazi baj, hanem az, hogy a mobilos keresések között (és a tabletes keresések között) nemigen lesz a honlapodnak helye.

Így sajnos a mobilos felhasználókat könnyen elveszítheted.

(Persze van kivétel – a Google szerint, ha egyébként nagyon jól megválaszolja a honlapod a keresők kérdéseit, nem kerülsz hátrébb. De ilyet még nemigen láttunk, szóval…)

Mit jelent keresőoptimalizálás szempontjából a mobilbarát megjelenés?

Néhányan azt hiszik, csupán annyit, hogy meg lehet nézni okostelefonon vagy tableten az adott honlapot.

Pedig közel sem ennyi az egész…

Fontos a méretarányosság – igen, mert a legkülönbözőbb típusú és kijelzőjű eszközökön is meg kell tudni jelenni. De ennél azért többről van szó.

Ott vannak például a képek a honlapodon – ezeket is fontos, hogy méretarányosan jelenítse meg a weboldalad.

Aztán ott vannak a gombok – pl. a menüpontok. Ezeknél nem csak a méretarányosság, de a kézzel való érintés lehetősége is fontos.

Gondolj bele, egy tableten nincs egér, az ujjad viszont nagyobb, mint egy egér, ezért ha kattintani akarsz, és nehéz, az jó neked? Kényelmes?

Dehogy.

Ez is fontos része annak, hogy a honlapod mobilbarát legyen.

Aztán ott van a navigáció – a menük összezárhatósága, nyithatósága, a menüpontok mérete…

Szóval rengeteg tényező dönti el, hogy a honlapod mobilbarát, vagy nem.

Két dolog azonban biztos:

 1. a felhasználók jobban szeretik a mobilbarát honlapokat.
 2. ezért a Google is jobban szereti a mobilbarát honlapokat.

[su_row]
[su_column size=”1/2″][su_button url=”http://www.profi-honlapkeszites.hu/ajanlatkeres-2/#mennyibe-kerul” style=”flat” background=”#f8061a” size=”5″ center=”yes” icon=”icon: shopping-cart”]Mobilbarát honlapot akarok![/su_button]  [/su_column]
[su_column size=”1/2″] [su_button url=”tel:36703291849″ style=”flat” background=”#1e7908″ color=”#ffffff” size=”5″ center=”yes” icon=”icon: phone”]Kérdésem van, felhívlak![/su_button] [/su_column]
[/su_row]

 

2 comments

 • Hosting

  Hosting

  Reply

  Ahogy arrol mar szo volt, a mobilbarat weboldal nem attol lesz mobilbarat, hogy reszponziv. A mobilra optimalizalasra vannak mas lehetosegeink is, de megis milyenek?

  • Pajor Nikoletta

   Pajor Nikoletta

   Reply

   Köszönöm a hozzászólást!
   Ahhoz, hogy mobilbarát legyen egy weboldal, kell a reszponzivitás, de nem csak az. Önmagától az, hogy más kijelzőn más méretben jelenik meg az oldal, még nem lesz mobilbarát.

   Ott van például a képek mérete – egy átlagos felhasználó által feltöltött 2-3 MB-os fénykép például teljességgel felesleges, még monitoron is, nem hogy tableten van mobilon. Ha belegondolsz, a korlátos mobilnettel például 10-15 ekkora kép betöltése egy cikknél már jól elveszi a látogató adatforgalmának egy jelentős részét.

   Aztán szempont még, hogy a linkek (kattintható vagy mobilon koppintható területek) mekkorák, mennyire csúsznak össze – mert mobilon ugye nincs egér, csak az ujja az embernek, ami nagyon kényelmetlenné tud tenni egy weboldal használatot.

   Az ellenőrzéshez ingyenes eszközt biztosít a Google, amit itt érhetsz el: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/?hl=hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>